Jak to funguje

1. UZAVŘENÍ LAHVE

Načatou lahev uzavřeme speciální tlakovou zátkou a zajistíme zaklapnutím pružiny okolo hrdla lahve.

Doporučuje se mírné navlhčení zátky k šetrnějšímu zasunutí do hrdla lahve.

Vlastní zátka je vyrobena z materiálů schválených pro styk s potravinou, které jsou rovněž inertní ve smyslu, že nemají žádné aroma a nijak neovlivňují kvalitu vlastního vína (chuťově, pachově apod.).

 

2. SYCENÍ

K sycení se používá plny HN1013, který je určený a schválený pro tyto účely.

Vlastní sycení provádíme přes ventilek, který je zabudovaný v zátce, a to z výrobníku sodovky s redukcí. Sycení probíhá s povoleným ventilkem. 

Teprve po ukončení sycení tento ventilek zajistíme v poloze jeho utažením.

Doba sycení je maximálně 2 vteřiny. Cílem "přifouknutí" plynu do lahve není vytvoření extrémního tlaku, ale pouze takového, aby prostředí nad hladinou sektu zamezovalo unikání perlivosti z vlastního sektu.

 

3. SKLADOVÁNÍ

Takto ošetřené víno je možné odložit ke skladování. Doporučuje se skladování ve stojaté poloze.

Doba skladování se pohybuje v řádu hodin, dnů, popřípadě několika týdnů. Víno lze po tuto dobu průběžně "dofukovat".

 

4. OTEVŘENÍ LAHVE PŘED SERVÍROVÁNÍM

Povolením a následným stisknutím zabudovaného ventilku ("andělský pšouk") nejprve eliminujeme přetlak v lahvi. Následně vyklopíme pojistnou pružinu o 180° a pak lahev pohodlně otevřeme.

 

5. SERVÍROVÁNÍ

Servírováním se celý cyklus uzavírá a opakují se kroky uvedené výše.

 

Vlastní zátka nemá žádné nároky na údržbu nebo speciální manipulaci. Nutno pouze dodržovat základní pravidla čistoty a hygieny, což se u styku s potravinovými produkty považuje za samozřejmost.

 

 

Návody ke stažení

PDFNávod textový

PDFNávod grafický

PDFVideonávod

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení